GMP Eğitimi: Nasıl Ölçüyorsunuz?
28 Ocak 2024
Üretime girmeden önce ellerinizi yıkayın! Bonenizi takın, eldiven giyin! Daha geçen hafta İyi Üretim Uygulamaları (GMP) konusunda eğitim aldık!
Bir üretim tesisinde dolaşmak ve GMP ihlallerini hiçbir yerde görmemek güzel olmaz mıydı?
Bu fantastik dünyada, tüm çalışanlar doğal olarak işleri nasıl yöneteceklerini bilir fakat çoğumuz bu hayal dünyasında yaşayamıyoruz ve bu yüzden eğitmeli, eğitmeli, eğitmeliyiz.Fakat eğitimin etkili olduğunu nereden biliyoruz?
Birçok üretim tesisi eğitim için çok fazla zaman harcar, ancak ya yeterlilikler kazanılmazsa ve bu zamanın verimli kullanıldığını nasıl bilebiliriz?
Eğitimi değerlendirmeye gelirsek;
- Seviye 1 – Tepki
- Seviyesi 2 – Öğrenme
- Seviyesi 3 – Uygulama
- Seviyesi 4 – Etki
- Seviyesi 5 – Yatırımın geri dönüşü
Eğitimi değerlendirme Kirkpatrick-Phillips modelini kullanarak, GMP eğitimi bağlamındaki adımları inceleyelim.Uygulaması çok kolay aslında hepimizin bildiği belki uyguladığı bir yöntem ancak yeniden hatırlatmak da fayda olduğunu düşünüyoruz.
Seviye bir eğitme en verilen hızlı tepkidir.
Eğitim odası uygun mu? Katılımcılar eğiticiyi duyabiliyor muydu? Eğitim etkili miydi ve bu bilgiyi günlük aktivitelerinizde kullanabileceğinizi düşünüyor musunuz?
Değerlendirme de yalnızca değiştirebileceğiniz soruları sormaya dikkat edin.
Eğitime katılacak başka bir yer yoksa ve çalışanlar bu mekanı sevmiyorsa, bu soruyu sormayın. Değiştiremediğiniz imkanlar için sorulan sorular bir sonraki eğitim ile ilgili hayal kırıklığı yaratır.
Seviye iki; eğitim sonunda bir tür test veya beceri değerlendirmesi yapılır. Örneğin, kimyasallara renk kodu verildiyse, drenajı temizlemek için hangi rengi kullanırsınız?
Katılımcı soruları cevaplar ve tesis cevapları eğitimin kanıtı olarak kayıt altında tutar.Soruların somut, kolay ve anlaşılır olması önemlidir.
İkinci seviye, eğitimden hemen sonra veya katılımcı eğitim alanından ayrılmadan önce tamamlanmalıdır. Eğitimin gerçekleştiğini ve becerilerin kazanıldığını somut olarak ölçmek içindir.Üretim tesisleri, resmi olarak veya gayrı resmi olarak bir ya da iki seviyeyi tamamlamada iyidir. Ancak bu, çalışanın eğitimi içselleştirip içemediğini ve kullanıp kullanmayacağını (üçüncü seviye ile birlikte) göstermez.
Seviye üç ; Uygulama eğitimden 30 ila 90 gün sonra geçtikten sonra gerçekleşir. Bu seviye, çalışanlara öğretilen GMP kurallarını kullanıp kullanmadığını belirlemek içindir.
Gıda güvenliği veya kalite yönetim ekibi rutin iç denetimler yapar. Bu denetimler sık sık GMP unsurlarını içerir. Eğitim öncesi denetimlerde kaç tane uygunsuzluk olduğunu ve eğitimden sonra ne kadar uygunsuzluk olduğu karşılaştırılır.
Dördüncü seviyenin odağı, GMP eğitiminin organizasyon üzerindeki etkisi hakkında sorular sormaktır. Örneğin, yüksek mikrobiyolojik kirlenmede düşüş var mı? Sanitasyon sonuçları ve uygulama süreleri optimize oldu mu? Müşteri şikayetlerinde bir düşüş var mı?
Bunların hepsi sorulabilecek sorular. Olumlu sonuçlardan bazıları GMP eğitimlerini takiben eğitim etkinliğine bağlanabilir.
Son seviye zaman yatırım getirisidir (YG). Değerlendirme sürecinin bu düzeyinde, faydaları ve eğitim maliyetlerini analiz ederiz. Bunlar azalan kimyasal kullanımı veya temizlik zamanı gibi tasarruflar olabilir. Eğitim almalıyız, şirketin zaman ve çabasının YG’sini almasını sağlamak içinde eğitimin etkinliğini ölçmeliyiz.
Maliyetleri azaltmanın yollarına sürekli bakarken, eğitimi değerlendirmek ve eğitim yöntemlerini etkinik için geliştirmek gerekmektedir. Özelikle GMP eğitimi ölçümü en kolay ve aksiyonu en hızlı alınabilen eğitim olup bu ölçüm çalışanlarında eğitimi sahiplenmesini sağlayacaktır.