Gıda Geliştirici Ajanlar
20 Şubat 2024
Dünya nüfusunun hızla artması ve yeni nesil beslenme trendleri gıda çeşitliliğinde de artışa neden olmuştur. Gelişen ve değişen Dünya’da çok çeşitli ve fazla miktarda gıda ihtiyacı; gıdaların besin değerini koruması, raf ömrünün uzatılması gibi ihtiyaçları da beraberinde getirmiştir.
Gıda katkı maddeleri, aroma vericiler, gıda enzimleri olarak bilinen bu ajanlar; gıdanın besleyici değerini korumak, dayanıklılığını artırmak ve raf ömrünü uzatmak, renk stabilitesini sağlamak veya rengini çekici hale getirmek, mikroorganizma gelişimini, bozulmasını ve lezzet kayıplarını önlemek gıda işleme sırasındaki teknolojik problemleri gidermek amacıyla kullanılmaktadır.
Gıda katkı maddeleri mevcut bilimsel kanıtlara dayalı olarak tüketici sağlığı açısından güvenlik riski doğurmuyorsa, ekonomik ve teknolojik açıdan uygulanabilir başka yöntemlerle gerçekleştirilemeyecek, makul teknolojik bir ihtiyaç bulunuyorsa ve kullanımı tüketiciyi yanıltmıyorsa kullanılabilmektedir. Bu nedenle üretimde doğru, prosese uygun katkı maddesinin, mevzuata uygun miktarlarda kullanılması dikkat edilmesi gereken en önemli nokta olarak karşımıza çıkmaktadır.
Katkı maddeleri, aroma vericiler ve enzimlerin yasal düzenlemeler çerçevesinde kullanılması gerektiğinden ürün bazında değerlendirme ve hesaplama yapılması, iyi üretim uygulamaları çerçevesinde gerekli miktarda kullanılması gerekmektedir.
Konuyla ilgili yasal düzenlemeler Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılmakta ve Avrupa Birliği mevzuatına büyük ölçüde uyum sağlamaktadır.
Gıda etiketlerinde tüketicilere kullanılan bu bileşenlerin doğru, kolay ve anlaşılır bir biçimde iletilmesi de gıda işletmecilerinin sorumluluğundadır.
Tüketici davranışları göz önüne alındığında gıda geliştirici ajanların etiket üzerinde doğru gösterim biçimi ile yer alması, ihtiyaç duyulan minimum miktarlarda kullanılması, gereğinden fazla kullanılmaması tüketici sağlığının korunması açısından son derece önemlidir.
Gıda katkı maddelerinin, aroma vericilerin, gıda enzimlerinin gıdalarda kullanımına ilişkin yasal düzenlemeler, uygulama dikkat edilmesi gereken genel ve özel hükümler, ulusal ve uluslararası yaklaşımlar, izinli ve yasaklı madde listeleri, etiketleme kuralları, gıda geliştirici ajanlara yönelik risk değerlendirme prosedürü ve bu kapsamdaki başvurulara ilişkin usul ve esasları için Gıda Geliştirici Ajanlar Eğitimi ile detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.