BRCGS Küresel Standartları Ambalaj Malzemeleri 7. Versiyonu
30 Ekim 2024
2023 yılının Aralık ayında duyurulan ve 2024 yılı ilkbaharında görüşe açılarak kamuoyuna sunulan BRCGS Küresel Standartları Ambalaj Malzemeleri 7. Versiyonu, 28 Ekim 2024’te resmi olarak yayınlanmıştır.
İlk denetimler gerçekleştirilmeden önce, tesislerin ve denetçilerin standardı gözden geçirmeleri, eğitimlerini tamamlamaları ve hazırlanmaları için altı aylık bir geçiş dönemi olacaktır. Bu nedenle, Küresel Standartlar Paketleme Malzemeleri Sürüm 7 denetimleri 28 Nisan 2025’te başlayacaktır.
İlgili revizyonda;
- Tehlike ve risk değerlendirme ile ilgili gerekliliklerin güncellendiğini
- Tedarik zinciri genelinde şeffaflık ve tutarlılığı iyileştirme amacıyla, ürün güvenliği ve kalite kültürü yaklaşımının ve beklentilerinin güçlendirildiğini,
- Tek kullanımlık/atılabilir malzemelerin standardın kapsamına dahil edildiğini,
- Alerjen yönetimindeki beklentilerin güçlendirildiğini,
- Denetim seçeneklerinin opsiyonlarının arttırıldığını,
- GFSI benchmark gerekliliklerine uyumun arttırıldığını,
- Potansiyel riskleri minimize etmek için, tedarik zincirindeki güvence beklentilerinin basitleştirildiğini, görmekteyiz.
Sertifikasyon programının, ambalaj sektörünün çeşitliliğini dikkate alarak, kuruluşların denetim yükünü azaltma ihtiyaçlarını karşılamaya ve tedarik zincirindeki şeffaflığı ve izlenebilirliği teşvik etmeye çaba gösterirken, iç denetim, kök neden analizi, önleyici faaliyetler, olay yönetimi ve alerjen yönetimi konularında gereksinimleri güncellediğini görüyoruz.
Denetim çeşitliliğinde GFSI beklentileri doğrultusunda, daha önce ek bir açıklamayla güncellenen, her 3 denetimden 1’inin habersiz yapılması zorunluluğu, metnin içerisinde tanımlanmıştır. Program, bilgi teknolojilerinin kullanılmasına (BIT) olanak tanıyarak, belgelendirilmiş kuruluşlar için uzaktan denetim seçeneğini içeriğin, karma denetim protokolünü eklemiştir. İlk kez sertifikasyon programına dâhil olan ve en az iki yıl süresince belgelendirme sisteminin dışında kalan kuruluşlar için bu seçenek uygulanamaz.
Standart maddelerinde ilk dikkat çeken değişiklikler;
- Ürün güvenliği ve kalite kültürü planı ile ilgili detayların arttırıldığı görülmektedir.
- Çalışanların ürün güvenliği, yasallığı ve kalitesiyle ilgili endişelerini aktarabilmeleri için gizli bir bildirim sistemi talebi bulunmaktadır.
- Denetim gerçekleştirilirken, ürün güvenliği ve kalite kültürü planı ile ilgili değerlendirmeler sırasında, üst yönetimin bir üyesinin katılımı beklenmektedir.
- Ürün güvenli ve kalite kültürü planının da yönetimin gözden geçirme toplantılarında girdi olarak ele alınması ve değerlendirilmesi talep edilmektedir.
- HARA basamakları yeni formatta ve ayrı alt maddeler olarak tanımlanmıştır.
- Tedarikçilerin ve dış kaynaklı proseslerin anket yöntemi ile onaylandığı durumlarda, izlenebilirlik sisteminin en az 3 yılda 1 doğrulanması talebi, son versiyonda bulunmamaktadır.
- Dış kaynaklı süreç kavramı 3.8 maddesinin giriş bölümünde ayrıntılı tanımlanmaya çalışılmıştır.
- Kuruluşun yapması gereken izlenebilirlik testinin 4 saat içerisinde tamamlanması beklenmektedir.
- Uygun olmayan malzemelerin kontrolü, 11 maddesinde tanımlanmıştır.
- Düzeltici ve Önleyici faaliyetler 13 maddesine konumlandırılmıştır. Faaliyetlerde yer alması gereken konular, maddeler halinde belirtilmiştir.
- Olayların yönetimi 14 maddesinde tanımlanmıştır. Önemli bir ürün güvenliği ve yasallığı ile ilgili olayın meydana gelmesi durumunda, belgelendirme kuruluşunun 3 iş günü içerisinde bilgilendirilmesi gerektiği vurgulanmaktadır. Bilgilendirme ile birlikte, 21 takvim gün içerisinde de, sertifikasyon kuruluşunun, meydana gelen olayın sertifikasyon durumunun geçerliliği üzerindeki etkilerini değerlendirmesi için, kuruluştan tarafından gerekli tüm bilgilerin ulaştırılmasını beklemektedir.
- 6 Ekipman maddesinde, işletmeye yeni alınacak ekipmanlarla ilgili bir şartname/spesifikasyon gerekliliğine vurgu yapılmaktadır. Ayrıca sahaya yeni getirilen ekipmanların, işletmeye alınmadan önce ilgili şartnameye/spesifikasyona uygunluğunun kontrol edilmesi beklenmektedir. Ekipmanların kurulumunda devreye alma kuralları oluşturulmalı ve bu kurallara uyularak işlemin yapıldığının kanıtlarının olması beklenmektedir.
- Çevresel izleme programı üzerinde etkisi olan proses/üretim koşullarındaki değişikliklerde ve çevresel izleme sonuçlarında sürekli negatif sonuçların alınması durumunda, programın gözden geçirilmesi gerektiği belirtilmektedir. Bu durumlar dışında, en az yılda 1 kez çevresel izleme programının gözden geçirilmesi beklenmektedir.
- 9.4 Alerjen Yönetimi maddesi eklenmiştir. Önceki versiyonda güncelleme olarak tanımlanan konuların, standardın maddesi olarak eklendiği görülmektedir.
- 7 Gelen Malzemeler ve 5.8 Tüm malzemelerin, işlemesi devam eden ürünlerin ve bitmiş ürünlerin depolanması maddelerinde, FEFO kavramının varlığı görülmektedir.
- 1 Eğitim ve Yeterlilik maddesinde, V6’da tanımlanan örnek eğitim konularının V7’de tanımlanmadığı görülmektedir. ( V6 6.1.2)
- Ticareti Yapılan Ürünler İçin Gereklilikler bölümüne V7’de açıklama paragrafı ile girildiğini görmekteyiz.
- V6 da, Ticareti yapılan ürünlerin spesifikasyonlarının, en az 3 yılda bir kez gözden geçirilmesi şartını, yeni standartta “önceden belirlenmiş uygun aralıklarla gözden geçirilmesi” olarak görmekteyiz.
- Ticareti yapılan ürünlerle ilgili izlenebilirlik çalışmasının 4 saat içerisinde tamamlanması beklenmektedir. Dış firmalardan bilgi talep edilmesi durumunda 1 gün olabileceği vurgulanmaktadır.
Kuruluşlarımızın çalışmaları kolaylaştırmak amacıyla, daha detaylı değerlendirmelerimiz oldukça, sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.