TGK Beslenme Beyanları Yönetmeliği Kılavuzu
14 Ağustos 2024
TGK Beslenme Beyanları Yönetmeliği Hakkında Kılavuz Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü sayfasında 13.08.2024 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
TGK Beslenme Beyanları Yönetmeliğinde kesin bir hüküm bulunmayan ve bu kılavuz ile getirilen yeni düzenlemelere; Kılavuzun yayım tarihinden önce faaliyet gösteren gıda işletmecileri 01/08/2025 tarihine kadar uymak zorundadır.
Daha önce taslak kılavuzda da belirtilen aşağıdaki değişiklikler yürürlüğe girmiştir.
- Genel olarak eski kılavuzda yer alan sağlık beyanlarına ilişkin bilgiler kaldırılmıştır.
- İlgili kılavuza göre; Beslenme Beyan koşulunu karşılamayan ve beyan olarak zorunlu olarak belirtilmesi gereken ifadeye yer verilmeyen gıda etiketlerinde alternatif ifadelere yer verilemez. (Örnek: Enerji yönünden; Azaltılmış/Daha az beyanını karşılayan bir üründe LİGHT, HAFİF gibi ifadelerin kullanılabilmesi için, öncelikle Azaltılmış/Daha az ifadelerinin etikette olması gereklidir.)
- İlave Şeker İçermez/Şeker İlavesiz beslenme beyanının kullanımı için bazı kısıtlamalar getirilmiştir.
İlgili Beyanın kullanılabilmesi için:
- Gıdaya, monosakkarit veya disakkarit eklenmemiş olmalıdır.
- Monosakkarit veya disakkarit içeren ve tatlandırma özelliği olan herhangi bir gıda eklenmemiş olmalıdır.
Örnekler: Sakaroz, glukoz, fruktoz, bal, melas, hurma şurubu, agave şurubu, Hindistan ceviz şurubu, mısır şurubu, meyveli şurup, meyve suyu konsantresi vb.
Şeker ikamesi olarak tatlandırma amacıyla eklenen bal, meyve suyu konsantresi, meyveli şurup, hurma şurubu, hindistan cevizi şurubu vb. kullanılan ürünlerde ilgili beyan yapılmadan, sadece tüketiciyi bilgilendirmek amacıyla;
- “… ile tatlandırılmıştır”,
- “şekeri … den/dan”,
- “şekerin kaynağı …”,
- “meyve ile tatlandırılmıştır”,
- “meyvelerle tatlandırılmıştır” ifadeleri kullanılabilir.
Gıda, monosakkarit ve disakkarit ilave edilerek üretilen hiçbir gıda bileşeni içermemelidir.
Örnekler: Reçel, jöle, şekerli çikolata, şekerle muamele edilmiş ve/veya kaplanmış meyve parçaları vb.
Gıdanın şeker içeriği, herhangi bir yolla mevcut miktarının üzerine çıkarılmamalıdır.
Örnekler:
1-Şekerleri serbest bırakmak üzere nişastaları hidrolize etmek için enzimler kullanılmamalıdır. (Farklı teknolojik amaçla kullanılan laktaz enzimi gibi enzimler bu kapsamda değerlendirilmez.)
2-Gıda bileşeni olarak kullanılmadan önce meyveler işleme tabi tutularak şurup elde edilmemelidir.
“İlave şeker içermez/ Şeker ilavesiz” beyanı yapılıyorsa; “DOĞAL OLARAK ŞEKER İÇERİR.” ifadesi de büyük harflerle, beyanın yapıldığı her yerde, bu beyan ile birlikte, aynı yazı tipinde, aynı stilde ve arka plan rengi ile kontrast oluşturacak şekilde yer alır.
- Şeker ikamesi olarak tatlandırma amaçlı bal, meyve suyu konsatresi, meyveli şurup, hurma şurubu, hindistan ceviz şurubu vb. kullanılan ürünlerde “ilave şeker içermez/şeker ilavesiz” beyanı yapılmadan, tüketiciyi bilgilendirmek amacıyla “… ile tatlandırılmıştır”, “şekeri … den/dan”, “şekerin kaynağı …”, “meyve ile tatlandırılmıştır”, “meyvelerle tatlandırılmıştır” ifadeleri kullanılabilir.
- Gereklilikleri karşılayan ve meyve, meyve suyu, meyve ezme/püresi, meyve tozu, kuru meyve ezmesi/püresi, süt, süttozu içeren gıdalarda “ilave şeker içermez/şeker ilavesiz” beyanı yapılabilir.
İlgili kılavuza aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
TGK Beslenme Beyanları Yönetmeliği Hakkında Kılavuz