Türk Gıda Kodeksi Peynir Tebliği
27 Temmuz 2024
Türk Gıda Kodeksi Peynir Tebliği, Tarım ve Orman Bakanlığı, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü web sitesinde görüşe açılmıştır.
İlgili tarafların tebliğe ilişkin görüş verebileceği son tarih 06.09.2024 olarak duyurulmuştur.
Geçiş süreci için önemli tarihler ilgili tebliğde aşağıdaki gibi yer almıştır. Bu Tebliğin yayımı tarihinden önce faaliyet gösteren gıda işletmecileri;
- Bu Tebliğ hükümlerine 31/12/2025 tarihine kadar uymak mecburiyetindedir.
- 1/1/2026 tarihinden önce piyasaya arz edilen peynirler raf ömrü sonuna kadar piyasada bulunabilir.
Görüşe açılan tebliğe ilişkin önemli detayları ise şöyle sıralayabiliriz.
Eritme Peynirlerine İlişkin Olarak;
- Eritme peynirleri; geleneksel ve yöresel peynirler ile coğrafi işaret olarak tescil edilmiş peynirleri çağrıştıracak ve tüketiciyi yanıltacak şekilde üretilerek piyasaya arz edilemeyecektir. (Tulum, örgü, çeçil, dil, tel, abaza, kaşar peyniri gibi çağrışım yapacak şekilde sunulamazlar.)
- Eritme peynirinin etiketinde; gıdanın adı ilgili tebliğin Ek-5’inin üç numaralı bendinde tanımlanan x-yüksekliğinin, en az 3 mm olduğu punto büyüklüğündeki karakterler kullanılarak temel görüş alanında belirtilecektir.
- Eritme peynirlerinde ürün adı gibi kullanılabilen; peynirin piyasaya sunulduğu biçimine, üretim tekniğine, şekline ve kullanım amacına göre “sürülebilir”, “ultrafiltrasyon”, “üçgen”, “tost için” gibi ibareler, tek başına ürün adı algısı yaratarak kullanılamayacaktır. Ürün adı algısı oluşturulmaması ve ürün adının yazıldığı puntodan daha büyük puntoyla yazılmaması kaydıyla kullanılabileceklerdir.
Farklı hayvan türlerine ait sütlerin karıştırılarak kullanılmasında; etikette sütün elde edildiği hayvan adlarının ürün adının yanında yer almasına ilişkin yeni kurallar eklenmiştir:
- Peynir üretiminde farklı hayvan türlerine ait sütlerin karıştırılarak kullanılması durumunda kullanılan sütün elde edildiği türlerin adları, ürün adının yanında “koyun, keçi ve inek sütlerinden üretilmiştir” gibi ifadelerle belirtilebilir. Gıdanın adının yanında belirtilecek hayvan türlerinin adları, gıdanın adıyla maksimum aynı puntoda, aynı renkte, aynı yazı tipinde, aynı stilde, arka plan rengi ile kontrast oluşturacak şekilde ve kullanılan sütün miktarına göre çoktan aza doğru sıralanarak belirtilmek zorundadır. Ancak bu ürünlerin etiketinde inek, koyun, keçi gibi türlere ait görsellere yer verilmez.
Olgunlaşma sınıfının etikette belirtilmesinin zorunlu olmadığı peynir çeşitleri;
- Eritme peyniri gibi olgunlaştırma sınıfı bulunmayan ya da tulum peyniri gibi olgunlaştırılarak piyasaya arz edilmesi zorunlu olan peynirlerin etiketinde olgunlaşma sınıfı yazılması zorunlu olmayacak.
Bu Tebliğ kapsamında yer alan peynirlerde kullanılan katkı maddeleri hakkında, Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği hükümleri aşağıda belirtilen kurallar dikkate alınarak uygulanır.
- Peynirlerde geçen yüzey uygulamaları, sadece olgunlaştırılmış peynirlerin kabuğunun dış yüzeyine uygulanır.
- Telemesi haşlanan peynirler ve tulum peyniri üretiminde emülsifiye edici tuzlar kullanılamaz.
Çeşnili peynirler için kullanılan çeşni maddesine yönelik kurallar aşağıdaki gibi olacaktır.
- Çeşni maddesi tanımından, meyve ve sebzelerin suyu, konsantresi, püresi, ezmesi kaldırılmıştır. Ayrıca çeşni amaçlı kullanılacak fındık, fıstık, badem, ceviz gibi sert kabuklu meyveler tane veya parça halinde, ayçekirdeği, mısır gibi yağlı tohumlar ve tahıllar ile susam ve çörek otu gibi baharatlar ise son üründe tane olacak şekilde kullanılır, ancak bu çeşniler ezme veya püre şeklinde kullanılamaz.
- Çeşnili peynirlerde toplam çeşni oranı en fazla %6 olarak uygulanır.
- Çeşnili peynirlerde, çeşni maddesinden gelen beta-sitosterol oranı %2’yi geçemez.
İlgili taslak ve ekleri ile görüşlerinizi ileteceğiniz forma aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
https://www.tarimorman.gov.tr/GKGM/Duyuru/581/Mevzuat-Taslagi-Tgk-Peynir-Tebligi